قبل از این که بخواهیم راجع به تغییرات بسیار مهم در صنایع کسب و کارهای بزرگ به طور مفصل توضیح بدهیم، بهتر است با ذکر یک مثال به اهمیت آن بپردازیم. معمولا در تیراندازی، مربیان و یا افراد حرفهای همیشه یک جملهی بسیار متشابه را هنگام تیراندازی کردن بیان میکنند: “فقط یک میلیمتر اشتباه در نشانهگیری منجر به خطای چندمتری در هدف میشود!”
حالا این موضوع چه ربطی به تغییر در صنایع و کسب و کارهای بزرگ دارد؟ در واقع اگر بخواهیم این دو موضوع را از یک دیدگاه بررسی کنیم، باید بگوییم که گاهی اوقات حتی یک تغییر کوچک میتواند نتایج بسیار ملموسی داشته باشد. مانند یک میلیمتر خطا در نشانهگیری که منجر به ایجاد فاصله چند متری در فاصله دور دارد، تغییرات هم چنین تاثیراتی را میتوانند در صنایع بزرگ داشته باشند.
نقش بسیار مهم اعمال تغییرات در صنایع و کسب و کارهای بزرگ
گاهی اوقات یک شرکت و یا کسب و کار بزرگ تنها با ایجاد یک تغییر کوچک، در درازمدت منجر به نجات مجموعهاش شده و پیشرفتهای بسیار زیادی کرده است. در مواردی دیگر هم دقیقا شاهد برعکس این ماجرا بودهایم. چرا که برخی مشاغل، تنها با ایجاد چند تغییر کوچک، اما حسابنشده، در دراز مدت منجر به نابودی کامل کسب و کارشان شدهاند.
اگر بخواهیم به همان مثالی که در بالا راجع به تیراندازی زدیم رجوع کنیم، باید بگوییم که فرض کنید هدفتان کاملا در حال تغییر است! در چنین شرایطی شما نمیتوانیم طبق همان زاویهی ثابت قبلیتان تیراندازی کنید. بلکه نیاز خواهید داشت بر حسب تغییر جهتی که هدفتان دارد، شما هم نشانهگیریتان را تغییر بدهید تا تیرتان به هدف بخورد.
این موضوع دقیقا در مورد صنایع و کسب و کارهای بزرگ هم به همین شکل، صدق میکند. چرا که بسیاری از مواقع تحولات زیادی در بازار هدف ایجاد میشود و کسب و کارها نمیتوانند طبق همان رویهی سابق خود عمل کنند. منطق حکم میکند که در چنین مواقعی حتما تغییرات اساسی در کل شرکت و مجموعهی داخلی ایجاد شود تا بتوان به هدف نهایی رسید.
برای مثال، امروزه تمام کسب و کارها و صنایع بزرگ، به خوبی میدانند که بهترین روش تبلیغات بهره بردن از فضای مجازی و پلتفرمهای قوی و کارآمد نظیر، فیسبوک، یوتیوب، اینستاگرام و… است. چرا که با گذشت زمان، نحوه تبلیغات هم تغییرات بسیار زیادی کرده و نمیتوان به همان سبک قدیم پیش رفت. در نتیجه باید به دل تغییرات زده و از این کار واهمهای نداشت.
دلیل ایجاد تغییرات در صنایع بزرگ
اصلیترین دلیل ایجاد تغییرات در صنایع و کسب و کارهای بزرگ، بقا در بازار هدف است. فقط یک هدف بزرگ برای شرکتها و مجموعههای بسیار بزرگ وجود دارد و آن هم بقا در دنیای کسب و کار است. به خاطر این که امروزه به نا به دلایل مختلف ادامه فعالیت و ماندن در صدر جدول بازار، بسیار سخت شده است و برای ادامه دادن باید تغییرات زیادی ایجاد کرد.
برای مثال، هیچ کس حتی فکرش را هم نمیکرد که ویروس کرونا بتواند تا سال 2021 در کل جهان کشت و کشتار زیادی ایجاد کند. شیوع این ویروس مرگبار به طور کلی مسیر بسیاری از کسب و کارهای را عوض کرده و تحولات زیادی را در فعالیت آنها ایجاد کرد. بسیاری از کسب و کارها حتی ورشکسته شدند و فقط عده کمی توانستند به فعالیت خود ادامه بدهند.
همان عدهی کمی که موفق به ادامه مسیر خود شدند، کسانی بودند که رو به سمت تغییرات گسترده آورده و موفق شدند تا در صدر جدول باقی بمانند. چرا که بدون ایجاد تغییرات هرگز ادامه مسیر برای کسب و کارهای بسیار موفق امکان پذیر نخواهد بود. از این روی، ایجاد تغییرات سازنده یکی از واجبات پیشرفت صنایع و کسب و کارهای بسیار بزرگ است.
حالا که به طور خلاصه با عمدهترین دلایل تغییرات صنایع و کسب و کارهای بزرگ آشنا شدیم، بهتر است به مهمترین نمونههای آن، یعنی تغییراتی که کسب و کارهای بسیار معروف جهان انجام دادهاند بپردازیم. این تغییرات به وضوح نتیجه شگفتانگیز موفقیت چنین کسب و کارهای معروفی را هم به شما نشان خواهند داد.
-
نتفلیکس، تغییر در محتواها – Netflix
نتفلیکس (Netflix) یک پلتفرم بسیار محبوب آمریکاییست که شرکت آن، برای اولین بار در سال 1977 تاسیس شد. این شرکت در ابتدا کار خود را با پخش کتاب، سریالهای تلویزیونی و فیلم آغاز کرد. اما شاید در آن زمان کسی نتفلیکس را مانند الان نمیشناخت و این پلتفرم در این حد بسیار معروف نبود.
چیزی که شرکت نتفلیکس را تبدیل به یک مجموعه بسیار موفق و بیبدیل کرد، کیفیت محتواهای آن بود. چرا که مدیران این شرکت در سال 2012 تصمیم به تغییر محتواهایشان گرفتند. آنها به خوبی میدانستند که محتوا و کیفیت بالای آن، نقش بسیار زیادی در موفقیت کل مجموعهشان دارد. در نتیجه، تصمیم به تغییرات اساسی در تولید محتواهایشان گرفتند.
از آنجایی که سرعت اینترنت در اکثر کشورهای جهان، بسیار بالا بود شرکت نتفلیکس یک پلتفرم مبتنی بر پخش فیلمهای خانگی با بهترین کیفیت را راهاندازی کرد. پس از شیوع بیماری کرونا که هیچ کس نمیتوانست سینما برود، نتفلیکس توانست نبض بازار سینمای جهان را در دست گرفته و درآمد شگفتانگیز 1.2 میلیارد دلاری در سال به جیب بزند.
-
شرکت ادوبی، تغییر در تجربه دیجیتالی – Adobe
شرکت ادوبی (Adobe) یکی از معروفترین شرکتهای جهان در تولید نرمافزارهای طراحی است. این شرکت برای اولین بار در سال 1982 در کشور آمریکا تاسیس شد و همه ما آن را بیشتر با نرمافزار فتوشاپ (Adobe Photoshop) میشناسیم. شرکت ادوبی در بحث استاندارد چاپ هم تلاشهای بسیار زیادی کرد و توانست اولین استاندارد چاپ جهان را از آن خود کند.
قبل از این که به تغییر این شرکت بزرگ بپردازیم، بهتر است کمی با اصطلاح تجربه دیجیتالی آشنا شویم. در واقع، تجربه دیجیتالی به تجربه کاربران یک محصول دیجیتالی نظیر نرمافزارهای شرکت ادوبی گفته میشود. یعنی شما هر چقدر از یک یا چند نرمافزار احساس رضایت بیشری داشته باشید، در حقیقت، تجربه دیجیتالی عالیتر نسبت به محصولاتش دارید.
شرکت ادوبی در سال 2009 تصمیم به تغییر تجربه دیجیتالی محصولات خود گرفت. با استفاده از بازخورد بسیاری از کاربرانش، شرکت ادوبی توانست کیفیت محصولاتش را در راستای تجربه دیجیتالی آنها ارتقا داده و تبدیل به بهترین تولیدکننده نرمافزارهای ویرایش عکس، فیلم و طراحی در جهان شود.
-
آمازون، تغییر در خدمات وب – Amazon
تقریبا هیچ کس نیست که در دنیا ثروتمندترین مرد جهان، یعنی جف بیزوس (Jeff Bezos) را نشناسد! کسی که توانست با ثروت عظیم خود حتی فضانوردی و تجربه در خلا را هم امحتان کند. او شرکت آمازون (Amazon) را در سال 1994 تاسیس کرد. با اینکه بیزوس یک کارمند بسیار موفق در وال استریت بود، اما هرگز خودش را در آن سطح نمیدید.
جف بیزوس کسی بود که بحث فروش اینترنتی را برای اولین بار در جهان پایهگذاری کرد. به جرات میتوان گفت که تمام سایتهای فروش اینترنتی موفق در دنیا فقط یک الگوی تقلیدی از کار خلاقانهی او را اجرا کردهاند! بیزوس در ابتدا کار خود را با فروش کتاب شروع کرد و سپس محصولات دیگری را به وبسایتش اضافه کرد و پس از مدتی تبدیل به ثروتمندترین مرد جهان شد.
بیزوس در سال 2009 تصمیم به تغییراتی اساسی در بحث خدمات وب کرد. چرا که او به خوبی میدانست با ارتقا خدمات وب، موجب رضایت بیشتر مشتریانش شده که این کار هم منجر به افزایش فروش محصولاتش خواهد شد. در واقع همین اتفاق هم رخ داد و امروزه شاهد ارزش بالای سهام آمازون و درآمد نجومی این شرکت هستیم.
-
شرکت مایکروسافت، هوش ابری – Microsoft
شرکت مایکروسافت (Microsoft) برای اولین بار در سال 1975 توسط بیل گیتس (Bill Gates) تاسیس شد. در واقع امروزه هر تکنولوژی که مربوط با کامپیوتر و یا اینترنت است را مدیون این شخص هستیم. چرا که بیل گیتس یکی از برجستهترین و تاثیرگذارترین شخصیتهای عصر حاضر است که اولین پیشگام در زمینه رایانه و اینترنت در جهان بوده است.
بیل گیتس یکی از بهترین مدیران جهان است که هوش تجاری و مدیریتی او شرکت مایکروسافت را تبدیل به یکی از برترینهای جهان کرده است. این شرکت نه تنها پس از چند سال فعالیت، از دور رقابت خارج نشده، بلکه توانسته همیشه در صدر جدول بهترینهای بازار هم قرار بگیرد و طرفدارانش را همچنان حفظ کند.
یکی از تغییرات مهم شرکت مایکروسافت ایجاد هوش ابری یا همان (Intelligent Cloud) در سال 2010 بوده است. این سیستم با برگرفتن از هوش مصنوعی توانسته یک دستیار دیجیتال بسیار عالی برای کاربران محصولات مایکروسافت باشد. کورتانای (Cortana) مایکروسافت در ویندوز یکی از نمونههای بارزیست که باعث ایجاد محبوبیت و پیشرفت بیشتر برای این شرکت شد.
-
شرکت فوجیفیلم، تولید لوازم بهداشتی و محصولات بهداشتی – Fujifilm
شرکت فوجی فیلم (Fujifilm) یکی از پیشگامان تولیدکنندگان بزرگ دوربین و فیلمهای نگاتیوی در دنیا بود. این شرکت برای اولین بار در سال 1934 در کشور ژاپن تاسیس شد. حتی باز هم، امروزه میتوانیم شاهد بهترین دوربینهای عکاسی و لنزهای بسیار حرفهای از این شرکت در بازار باشیم. اما فقط یک دلیل برای پابرجا ماندن این شرکت در بازار وجود دارد.
در سالهایی که موج جدید دیجیتال تمام دنیا را فرا گرفت. دو شرکت بزرگ تولیدکنندگان فیلمهای نگاتیوی یعنی کداک و فوجی فیلم دچار ضررهای بسیار سنگینی شدند. کداک هرگز تغییر در روند کاریاش را نپذیرفت و متاسفانه چند سال بعد ورشکسته شد، اما فوجی فیلم به خاطر داشتن مدیریت بسیار قوی و هوشمندانه دست به کار مبتکرانهای زد.
از آنجایی که فوجی فیلم برای تولید فیلمهایش از بهترین متخصصان حوزهی شیمی بهره میبرد، تصمیم گرفت وارد کار تولید محصولات بهداشتی، آرایشی و حتی دارویی شود. این تغییر در حوزهی کاریاش، موجب شد نه تنها از ورشکستگی حتمی نجات پیدا کند، بلکه بتواند سودهای بسیار خوبی را در آن بازه زمانی به دست بیاورد.
کلام آخر
همانطور که در این مقاله خواندید، تغییرات میتواند در بسیاری از مواقع باعث تحول اساسی در آینده یک کسب و کار شود. چرا که بدون تغییر شیوه و یا روش کاری، نمیتوان در درازمدت به نتایج خوب و یا عالی رسید. این کسب و کارهای موفق دنیا هم نمونهی بارزی هستند که به ما ثابت کردهاند، حتی با چند تغییر کوچک میتوان به نتایج شگفتانگیزی رسید.